150.ОУ

Цар Симеон Първи

Вълнуваща среща в 150.ОУ на Световния ден на балетното изкуство

“Ние сме движещи се картини!”
С тези думи започна срещата с учениците на 150. ОУ прима балерината Веса Тонова. Днес, в Международния ден на балета, прима балерината от Софийската опера и балет – Веса Тонова, обрисува пред нашите четвъртокласници вълшебния свят на балета.
С танца ” Кукла-балерина” се представи пред гостите петокласничката Йоана Желязкова и заедно с Примата демонстрираха основните стъпки и положения в балета. Г-жа Тонова сложи палци и показа с изящна грациозност няколко красиви техники – като например: техника “Port de bras”- грациозно придвижване на ръцете до различни позиции; “Камбре” – огъване на тялото от кръста напред, или кръгово и връщане обратно; “Арабеск” – стои се на един поддържащ крак, държан прав, а другият крак е обърнат и удължен зад тялото.

В Световния ден на балетното изкуство и личен празник за всички балерини разговорът се пренесе и неформално продължи в кабинета на г-жа Виолина Велкова, директор на 150.училище.
“Балетният спектакъл е нещо лично. Защото всеки път докосва различно парченце от същността ти, променя те, прави те малко по-виждащ.
Още щом излезеш от операта го усещаш. Всичко ти звучи по различен начин, София ти звучи даже различно. Останалите, гледали спектакъла, също го забелязват. Личи им по погледите… И тогава разбираш, че класиката си струва. Самата атмосфера на операта ти носи усещането за аристократизъм. Навсякъде лъха на барок, всичко е огромно, тежко и богато украсено. Все едно се пренасяш два-три века назад в миналото, в духа на епохата, в която властват луксът и класата. Принуден си да й съответстваш.” – в съвсем непринуден разговор сподели мисли балерината, наша гостенка.

Г-жа Тонова остана очарована от празничната украса и подредба в училището, разгледа библиотеката ни, посети и пазарува от Благотворителния базар на изкуствата, а също така с удоволствие и приятелски чувства прие да бъде наш специален гост на юбилейния ни концет-спектакъл.

Още новини

Информация за кандидатстване в VIII клас

На вниманието на родителите и учениците в VII клас, на които предстои кандидатстване в профилираните, професионалните гимназии и средните училища. Цялата налична информация за приема