150.ОУ

Цар Симеон Първи

Проект BG05SFPR001-1.001-0001 “Успех за теб” в 150.ОУ “Цар Симеон Първи”

Проектът BG05SFPR001-1.001-0001 „УСПЕХ ЗА ТЕБ“ се реализира по Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансиран е от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), има общ бюджет в размер на 151 123 000 лева и срокът за изпълнение на дейностите му е 60 месеца, до 31.12.2027 година.

Основната цел на проекта е насърчаване и разгръщане на потенциала за личностно развитие на учениците за трайното им приобщаване в училищното образование и подобряване на образователните им резултати.

Специфичните цели на проекта са подобряване на приобщаващия характер на училищната образователна система с фокус върху учениците от уязвими групи, в това число роми, и намаляване дела на преждевременно напусналите училище; повишаване на мотивацията на учениците за учене и стимулиране на творческите им изяви; изграждане на подкрепяща общност, в която участниците се чувстват приобщени и значими с оглед повишаване активността на учениците от уязвими групи в основното образование; повишаване капацитета на педагогическите специалисти за осигуряване на обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие, сьобразно индивидуалните потребности на всеки един ученик и на непедагогическия – персонал, вкл. образователните медиатори, социални работници, помощници на учителя, подкрепящи учениците от уязвими групи и техните родители.

През учебната 2023-2024 година 150. ОУ “Цар Симеон Първи” реализира три от дейностите на BG05SFPR001-1.001-0001 „УСПЕХ ЗА ТЕБ“. В Дейност 3 на проекта: Допълнителна подкрепа за личностно развитие под ръководството на г-жа Светомира Димитрова, ресурсен учител и логопед и г-жа Ангелина Петрова училищен психолог се осъществява допълнителна подкрепа за личностно развитие на ученици със специални образователни потребности (СОП), в риск, с хронични заболявания и изявени дарби. В тази дейност през настоящата учебна година бяха включени 14 ученици, които получиха пакети от часове за обща подкрепа. За всеки ученик са приключени по три пакета от по 10 часа, включващи ресурсна, психологическа и логопедична подкрепа.

В Дейност 4: Допълнителни обучения за обща подкрепа Г-жа Екатерина Джарова, старши учител в начален етап и д-р Елка Владимирова, учител в прогимназиален етап ръководят групи за обучение по български език и литература (БЕЛ) и „Човекът и природата“. В дейността участват 5 ученици от 4. клас и 5 ученици от 5. клас. За всеки от учениците са приключени по три пакета от по 5 часа.

В Дейност 5: Занимания по интереси, междуучилищни дейности и кариерно ориентиране заниманията по интереси за ученици от 3. клас бяха ръководени от г-жа Поля Пашева-Йорданова, главен учител и г-жа Надежда Тодорова, учител в група за целодневна организация на учебния ден. Групите завършиха заниманията, планирани по график в първите месеци на лятната ваканция като часовете се проведоха както в училището, така и извън него – чрез посещения на музеи, галерии, национални обекти на културата, творчески работилници и др.

Заниманията по трите дейности приключиха за настоящата учебна година. Учениците постигнаха значителен напредък и голяма част покриха очакваните резултати от допълнителното обучение. Проектът „Успех за теб“ ще продължи до 2027 година, като дава възможност на училището да продължи дейностите по предоставяне на необходимата подкрепа за академичния и личностния растеж на учениците, както и осигуряването на благоприятна образователна среда и индивидуална подкрепа за всеки ученик.

Още новини

Информация за кандидатстване в VIII клас

На вниманието на родителите и учениците в VII клас, на които предстои кандидатстване в профилираните, професионалните гимназии и средните училища. Цялата налична информация за приема