150.ОУ

Цар Симеон Първи

Портрет на Константин Иречек украси фасадата на 150.ОУ

В началото на месец септември тази година една от фасадите на училището беше украсена от широкоформатна живопис мурал арта “Поклон пред Константин Иречек”. Училището ни беше избрано измежду други в София, за да бъде изобразен чешкият историк и български министър на народното просвещение.

Творбата възникна в сътрудничество с местен партньор, екипът на сдружение Citywise и Столична община в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Широкоформатната живопис (мурал) съчетава правилата на класическото рисуване и живописта, в балансирана симбиоза с техниките и похватите на съвременното графити изкуство.

Автор на портрета на Константин Йозеф Иречек е чешкият художник Томаш Стари. Той е завършил специалност “Дизайн” в Западночешкия университет в Пилзен, където се с продуктов дизайн. Днес се интересува от графичен дизайн, в свободното си време експериментира със свой авторски дизайнерски почерк, съчетан с корени в графитите.

Константин Иречек в исторически план е може би най-важната чешка фигура в историята на българския народ. След Освобождението на България Иречек става министър на образованието и чрез реформи поставя основите на съвременното образование в България.

Завършването на тази красива и фина творба съвпадна с началото на учебната година в 150.ОУ и придаде особена тържественост на празника на 15. септември с присъствието на г-н Петър Вавра – зам.-посланик на Република Чехия, г-жа Дагмар Остранска – директор на Чешкия културен институт в България, г-жа Силвия Дерибеева – мениджър продукция към Чешкия културен институт в България, г-н Томаш Стари – художник на произведението.

“Прекрасен 15. септември за Чешки център София и Посолството на Чешката Република в София. Благодарим на г-жа Виолина Велкова, директор на 150.ОУ и на нейния екип за поканата да присъстваме на изключително милото тържество за откриването на новата учебна година“. С тези думи г-жа Остранска се обърна към ръководството на училището и пожела успешна учебна година на всички ученици, учители и родители в 150.ОУ.

Училището с удоволствие продължава съвместната си работа с Чешки център София / Czech Centre Sofia. През октомври тази година ще се проведе кръжок по художествено майсторство с желаещите от училището ученици, воден от автора на живописта г-н Томаш Стари.

Още новини

Кръгла маса на тема “Приемственост”

Кръгла маса за стратегическо партньорство и сътрудничество на тема “Приемственост” се проведе днес между 88. ДГ “Детски рай” и 150.ОУ “Цар Симеон Първи”.Срещата уважи лично

13.04.2024г. – ОТВОРЕНИ ВРАТИ в 150.УЧИЛИЩЕ

Уважаеми родители на бъдещи ученици в 150.ОУ “Цар Симеон Първи”,С радост споделяме датата на отворените врати на 150.училище за всички, които желаят да се докоснат