150.ОУ

Цар Симеон Първи

Открит урок за св. Антоний в 150. ОУ “Цар Симеон Първи”

Открит урок за св. Антоний в столичното 150-о ОУ „Цар Симеон Първи“ | Новини от България | Новини (dveri.bg)

На 16 януари, в навечерието на празника на св. Антоний Велики, беше проведен открит урок по Религия в 150 ОУ “Цар Симеон Първи”.
В предвидения от учебната програма модул „Светците – наши закрилници“ ученици от 2. клас  се запознаха с живота и духовния подвиг на основателя на монашеството – св. Антоний Велики. На урока присъстваха и специални гости: архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, и представители на район „Искър“: Александър Иванов – зам.-кмет, Милена Хаджийска – началник отдел „Образование“, Кети Радилова – специалист „Спорт“, и Людмила Стоева – секретар на комисията за борба с противообществените прояви.От страна на домакините бяха директорът на училището г-жа Виолина Велкова, зам.-директорът Георги Стоянов и учителите Радост Мъглова и Петър Петков. Присъстваха настоящи и бивши студенти от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Урока проведе Елена Дюлгерова, учител по религия в 150-о ОУ, с участието на гл. асистент д-р Полина Спирова, преподавател в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Урокът разработваше темата за напредването във вярата и напредването в знанията. Животът и личността на св. Антоний Велики бяха представени като пример за посвещаване на живот с Бога и израстването във  вярата. Учениците научиха за две важни направления в живота на монасите: молитвата и любовта към ближния. Децата получиха папки, в които да събират знания за това, как може човек да става по-добър християнин и записаха първите изводи: чрез молитва към Бога и добри дела за хората.

Второкласниците имаха много въпроси за живота на монасите в миналото и днес, на които отговори архим. Василий. Сред питанията на децата бяха къде живеят монасите, защо се обличат в черно и защо имат толкова дълги бради. О. Василий каза на децата, че най-добрата помощ за някого е да се молим от сърце за него, а християнството учи също така да се молим и за враговете си, защото единственият възможен отговор на омразата е любовта. Отецът зарадва децата не само с готовността си да разговаря с тях и с търпение да отговаря на всички въпроси, но и с подаръците, които им донесе – иконички, кръстчета и шоколади.

Гостите – архим. Василий и зам.-кметът Александър Иванов – получиха паметни подаръци от открития урок с образа на св. Антоний и негови духовни наставления.

След това се състоя кратка среща на ръководството на училището с гостите. На нея бяха обсъдени възможностите за подкрепа от страна на Софийска митрополия и общинското ръководство на различни образователни инициативи в училището.

Събитието беше отразено на сайта на dveri.bg.

Още новини

Кръгла маса на тема “Приемственост”

Кръгла маса за стратегическо партньорство и сътрудничество на тема “Приемственост” се проведе днес между 88. ДГ “Детски рай” и 150.ОУ “Цар Симеон Първи”.Срещата уважи лично

13.04.2024г. – ОТВОРЕНИ ВРАТИ в 150.УЧИЛИЩЕ

Уважаеми родители на бъдещи ученици в 150.ОУ “Цар Симеон Първи”,С радост споделяме датата на отворените врати на 150.училище за всички, които желаят да се докоснат