150.ОУ

Цар Симеон Първи

Празничен водосвет по случай три години от възстановяването на кабинета по религия

На 15 май се състоя тържествен водосвет на обновения кабинет по религия в 150. ОУ “Цар Симеон Първи”. Събитието бе извършено от свещеник Кирил Попов и дякон Филип с благословението на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.
Водосветът бе посветен на третата годишнина от обновлението на кабинета и двадесетата годишнина от неговото създаване. На тържественото събитие присъстваха доц. д-р Костадин Нушев, член на УС на Центъра за катехизично и религиозно обучение към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, гл. ас. д-р Полина Спирова, преподавател по религиозна педагогика във факултета и активен участник и помощник в организацията на заниманията по религия в 150. ОУ „Цар Симеон Първи“, директорът на училището г-жа Виолина Велкова, както и учители и ученици.

Тържеството откри г-жа Елена Дюлгерова, учител по религия в училището. Тя похвали учениците за постоянството, припомни началото на учебната година, което беше съпроводено от раздаването на учебници от епископ Поликарп и благодари на ръководството и духовниците за нестихващата грижа.
Празникът започна с изпълнението на песента “Молитва” по текст на Иван Вазов от учениците на 2 “в” клас. Продължи с молитва към св. Ефрем Сирин, Символа на вярата и “Отче наш”, изпълнени от Йоана и Станислав Желязкови от 5. клас.

След това свещенослужителите отслужиха празничния водосвет, предадоха благослов от епископ Поликарп и раздадоха икони и книжки на сто ученици. О. Кирил и о. Филип посетиха класните стаи, за да поръсят със светена вода, след което учениците продължиха с учебните си занятия.
Свещениците, гостите, ръководството и служителите на училището завършиха празника с беседа, обсъждайки възможности за бъдещо сътрудничество в полза на църквата и училището. Събитието, което се проведе в рамките на дните, посветени на паметта на светите братя Кирил и Методий, се превърна в празник за всички присъстващи.

В кабинета по религия в 150.ОУ “Цар Симеон Първи” и през настоящата учебна година се обучаваха студенти от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Тази година беше възстановена практиката практическият изпит да се провежда в реална училищна среда. На 13. и 14. май беше проведен държавен изпит за студенти именно в 150.училище.

Повече за новината можете да прочетете ТУК, както да видите кадри от изпитите.

Още новини

Христос воскресе!

Христос воскресе!В светлата седмица поднасям своята благодарност към всички, които участваха в благотворителния Арт базар на 150.ОУ- родители, ученици и учители! Благодаря на приятелите на

Важно съобщение!

ДНЕС, 30.04.2024г. (вторник) ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ В ЗОНАТА НА УЧИЛИЩНИЯ ДВОР ЩЕ СЕ ОБРАБОТВАТ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ! ДА НЕ СЕ ВЛИЗА В ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ от 14ч. на